вівторок, 14 червня 2016 р.

Міжнародний День біологічного різноманіття

У 2000 році на честь прийняття 22 травня 1992 року Конвенції про біорізноманіття Генеральна Асамблея ООН на 55-й сесії проголосила  22 травня Міжнародним днем біорізноманіття. Головне завдання Міжнародного дня біорізноманіття – привернути увагу громадськості до проблем безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори та фауни.

Конвенція про біологічне різноманіття являє собою міжнародну угоду, покликану сприяти збереженню та раціональному використанню запасів біорізноманіття та його вигод на справедливій і рівноправній основі. Основний метою Конвенції є збереження біологічного різноманіття на генетичному, видовому, екосистемному рівнях.
Біологічне різноманіття Землі складається з 8,7 мільйонів біологічних видів (± 1,3 млн)[3]. З них описано 1,6 млн. Кожну годину на землі зникає 3 види живих організмів, тобто майже 30 тисяч на рік[4]. Скорочення видів тварин і рослин викликає деградацію екосистеми. В результаті відбувається опустелювання земель, скорочення продуктивності земельних угідь і, врешті, погіршення умов життя. Будь-який живий організм грає свою роль в екосистемі і представляється часткою харчового ланцюга, які складаються в харчові мережі. Якщо одна частинка такого ланцюга випадає, під загрозою знаходиться вся екосистема.

Близько 60% екологічної системи деградує або використовується бездумно, що зумовлює втрату біологічного різноманіття і призводить до важких наслідків.

Немає коментарів:

Дописати коментар