понеділок, 22 серпня 2016 р.

Нашого цвіту - по всьому світу

18 грудня 2016-го  він святкував свій 60-річний ЮВІЛЕЙ!!!

Кожних 5 років представники діаспори приїжджають в Україну на вище зібрання світового українства - Всесвітній Форум Українців.
Така традиція сформувалася в 1992 році, коли на першу річницю Незалежності з ініціативи представників Західної, Східної діаспор та громадських організацій з України за присутності вищого керівництва держави, відбувся перший Всесвітній Форум Українців.



20-21 серпня цього року в Українському домі відбуватиметься вже VI Всесвітній Форум Українців на котрому очікується 300 делегатів - представників закордонного українства більше ніж з 30 країн світу.
Цьогоріч вже не вперше представляє українців Півночі Росії, а в минулому - наш односелець Андрій Л. Як делегат VI Всесвітній Форум Українців  він 14 серпня перетнув кордон України, а вже наступного дня його радо вітала Пришибська громада. Зустріч вийшла по-особливому теплою та зворушливою. Пришибчани разом з гостем згадували ті роки, коли земляк навчався у Пришибській школі, з інтересом слухали хвилюючу розповідь про його подальшу долю та нинішнє життя у Петрозаводську, про діяльність товариства українців Півночі "Калина".


Вітання від учнів Пришибської школи

Репортаж про подію підготували члени шкільного гуртка "Шкільна журналістика" (керівник Поліна Лозенко)
"16 серпня у Пришибському центрі культури та дозвілля відбулася зустріч з Литвином Андрієм Сергійовичем, колишнім жителем нашого села і, в минулому, учнем нашої школи. 

Народився Андрій Сергійович 18 грудня в 1956 року. Навчався у нашій школі, згодом після 6 класу переїхав з сім’єю. На даний час проживає у Росії в Карелії , працює викладачем географії в університеті.

Запросили його ми не випадково, а напередодні 25-річчя Незалежності України. Андрій Сергійович Литвин, будучи українцем не лише за походженням, але й по духу,  залишається палким патріотом України,  хоч вже багато років проживає в Росії. 

Нелегкі випробування випали Андрію Сергійовичу на його життєвому шляху, але своїм завзяттям він їх подолав! 

Переглядаючи фото, він розповідав про своє дитинство і дружню сім’ю. Всі присутні з цікавістю спостерігали за кожним рухом земляка.

Я впевнена, що кожна людина повинна любити свою Батьківщину і не бути байдужою до її долі так, як і Андрій Сергійович Литвин. 

Сподіваємося, що подарована нами вишиванка буде нагадувати Андрію Сергійовичу про цю чудову і, звичайно ж, не останню зустріч! 

Світлана Цема"

 Таким чином поважний гість долучився до проведення заходів з нагоди 25-ї річниці Незалежності України. Відповів на питання членів шкільного пошукового загону, що займаються дослідженням життя видатних односельців, взяв участь в роботі журі поетичного конкурсу "З україною - в серці", познайомився з конкурсною роботою дітей-користувачів сільської бібліотеки "Герої нашого часу".
 А на завершення зустрічі було спільне чаювання.
Просто з рідного колись села, гість вирушив до Києва на черговий Всесвітній Форум Українців.
 В Українському Домі впродовж кількох днів поспіль відбувались незабутні зустрічі та нові знайомства.

 А.Литвин висловив свою підтримку всьому кримсько-татарському народу в особі Р.Чубарова.



Повернувшись до Карелії Андрій Литвин продовжує відстоювати свою позицію Українця.

1 коментар: