четвер, 10 листопада 2016 р.

Нащадки козацької слави

У жовтні учні та педагоги Пришибської школи здійснили рейд по території сільської ради до місць, що пов'язані з історією українського козацтва.

Подорож розпочалась у стінах шкільного музею, де учасники заходу пригадали факти козацької історії, пов'язані із минулим рідного краю, оглянули частину експозиції, що присвячена козацькому періоду.

 Пам'ятки козацької доби на території краю досліджені археологами. Це відображено у археологічних звітах та у публікаціях на сайті "Полтавіка"
 Орієнтуючись на наукові дані, було розроблено маршрут. Перша зупинка - поблизу кургану Шведська могила. Пам'ятка археології  пізнього палеоліту імовірно використовувалась під поховання козацької доби. Відомо, що тут було встановлено великий дерев'яний хрест, відбувалось освячення води на Водохрещу. Тоді це місце отримало другу назву - "Хресток".
Наступна  зупинка - козацьке кладовище у с. Роботівка. Тут вдалося виявити неточності та розбіжності у наукових публікаціях.
 Наступна зупинка - Кобелячківський сільський музей. Від директора музею Удовицької В.І. діти почули про козацький хутір Рогізнівка та його трагічну долю у середині минулого століття.

 Нам вдалося навіть побувати поблизу місця, де колись селились козаки. Та крім плодових дерев колишніх садків та поодиноких надгробків, що дивом уціліли поміж розораних полів та лісосмуг, ніщо не нагадувало про козацьке поселення.
 Проте Валентина Іванівна запевнила нас, що нащадки рогізнівчан, у чиїх жилах тече козацька кров, продовжують жити у навколишніх селах та за їх межами. Вони й досі зберігають пам'ять про свою малу батьківщину.
 Козацькі поховання існують також на території села Єристівка. Зокрема у межах найбільшого кургану на Лівобережжі - Єристівської могили. Поблизу неї вирішили зробити наступну зупинку.
На завершення подорожі юні краєзнавці відвідали Козацьку могилу на околицях села Пришиб, де на давньому кургані збереглись антропоморфні стели, гранітні брили різної форми.
Цей курган використовувало  населення козацького хутора для облаштування кладовища у 17-19 ст.
Таким чином, під час проведення заходу його учасники відвідали п'ять історичних пам'яток, що пов'язані з історією українського козацтва.  

Немає коментарів:

Дописати коментар