понеділок, 6 березня 2017 р.

8 березня. Святкувати чи ігнорувати?


Український інститут національної пам'яті запросив всіх охочих обговорити пропозиції до нового календаря державних свят. 

Розроблений ним проект Закону України "Про державні й інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні" визначає такі категорії: державні свята (робочі й неробочі), традиційні свята (неробочі), скорботні дні, професійні свята і пам'ятні дати, які є робочими днями.

Якщо цей законопроект буде прийнято, то кількість святкових вихідних днів зміниться з 11 (за умови існуючого переносу вихідних може зростати до 20) до 9."Спираючись на загальноєвропейську традицію, пропонується відмовитись від перенесення на понеділок святкового дня, якщо він припадає на суботу чи неділю. Виняток становитимуть Різдво та Великдень; не передбачається скасування міжнародних і всесвітніх свят (8 березня, 1 травня та інші)", – йдеться у проекті.

Замість вихідного дня 8 березня пропонується встановити державне свято і вихідний Шевченківський день (9 березня). Йдеться саме про вихіний день і аж ніяк не про заборону вітати жінок у цей день чи будь-який інший день року.

Міжнародний жіночий день має давні традиції. Виявляється, що ще давні римляни відзначали жіночий день (щоправда не міжнародний). Серед багатьох римських богинь була богиня Юнона, жінка верховного бога Юпітера, богиня шлюбу, материнства, покровителька успіху і перемоги. На честь цієї богині 1 березня відзначалося свято матроналії. Це свято святкували матрони – вільнонародженні римські жінки, які були в законному шлюбі. В цей день вони отримували подарунки від чоловіків, давали рабиням вихідний і святково одягнуті, з вінкими квітів на головах, йшли чомусь в храм іншої богині - Вести, яка рахувалася богинею домашнього вогнища і берегинею римської держави. Тут для нас є багато незрозумілого. Це було свято на честь богині Юнони, чи на честь жінок? Чому йшли не в храм Юнони, а в храм Вести? В урочистостях брали участь тільки жінки, а що робили чоловіки? Чи було це і їхнім святом також? Втім,жінки завжди були загадкою...

У слов’ян вкоренилась інша традиція — святкувати День матері. У ті далекі часи жінки навіть подумати не могли, що обмежуються їхні права. А права слабкої половини людства тоді, як відомо, зводилися виключно до обов’язків материнства та збереження домашнього вогнища. 
8 березня 1857 року кілька сотень робітниць текстильних та взуттєвих фабрик Нью-Йорку вперше провели страйк і демонстрацію — вони вимагали 10-годинного робочого дня, поліпшення умов праці й однакової з чоловіками заробітної платні. 
На честь цих подій на міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені 1910 року виступила Клара Цеткін…
1908 року на з’їзді соціалістичної партії США було ухвалено резолюцію відзначати в останню неділю лютого День американських жінок.
Натомість Клара Цеткін уже орієнтувалася на американське жіноче свято. 
 Крім того існує ще декілька версій ,повязаних з святом Пурім та днем народження Клари Цеткін, але вони є доволі сумнівними.
 Відомі ще деякі факти: 
8 березня 1894 р в Парижі повії влаштували демонстрацію з вимогами признати їхні права,створити профсоюз і т.і. 
8 березня 1895 р повії Чікаго вийшли на демонстрацію з вимогою виплатити зарплату матросам (у них було найбільше боргів) 
8 березня 1896 р аналогічна демонстрація була організована в Нью-Йорку.


Міжнародний жіночий день 8 березня з перших років Радянської влади став державним святом. З 1965 року цей день став не робочим. Існував і його святковий ритуал. Цього дня на урочистих заходах держава звітувала перед суспільством про реалізацію державної політики у відношенні жінок. 
Поступово Міжнародний жіночий день в країні губив своє політичне забарвлення.
Після розпаду Радянського Союзу день 8 березня лишився в переліку державних свят України. Відзначається Міжнародний жіночий день і в країнах СНД: в Азербайджані, Білорусії, Грузії, Казахстані, Киргизії, Молдові, Росії, Таджикистані, Туркменії, як Міжнародний жіночий день; в Узбекистані як День матері; у Вірменії його відзначають 7 квітня, як День материнства і краси.
"Міжнародний" жіночий день святкують далеко не у всьому світі.                                    Його відзначають лише в 32 країнах світу.

З часом "свято сильних жінок" дещо "деформувалось": сьогодні 8-го березня представниці прекрасної статі дозволяють чоловікам цілком і повністю догоджати їм, отримують подарунки, сніданки в ліжко і силу-силенну компліментів (навряд чи феміністки початку 20 століття так собі уявляли Міжнародний день боротьби жінок за рівноправ’я).
Зауважте, ніхто не змушує робити приємні сюрпризи коханій дівчині чи мамі тільки один раз в рік, саме 8 березня. Це можна зробити і в будь-який інший день. Але головне не забувати про мінімальні знаки уваги, і тоді жодне свято не потрібне.

А загалом, що і як святкувати - то особиста справа кожного. І якщо саме 8 березня має для вас особливе значення чи викликає приємні спогади, нехай так воно і буде.


 "Мері Попінс" та її вихованці (итячий танцювальний колектив)
 Хореографічна композиція "Ой у вишневому саду"
 Квіти матерям учасників АТО вручає начальник відділу освіти, культури, спорту та туризму виконавчого комітету Пришибської сільської ради











Немає коментарів:

Дописати коментар