неділю, 9 квітня 2017 р.

80 років Великого терору

На цьому дні відзнака чорна,
Щоб нагадати нам щемливо
Про літ страшних жорстокі жорна
І люських доль нелюдське мливо.
Тетяна Чорновіл

З нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій вихованці шкільного гуртка "Музейна справа" зустрілись із рідними репресованих у 30-ті роки односельців. 

Керівник гуртка Оксана Івахненко презентувала книгу пам'яті жертв політичних репресій мешканців сіл Пришибської громади, познайомила присутніх із архівними матеріалами справи заарештованого у 1938 році односельця Варфоломія Григоренка, 

розповіла історію засланого на Колиму Харлампія Шинделя та про подальші поневіряння членів його сім'ї, познайомила односельців з матеріалами, що стосуються їхніх рідних, занесених до Національного банку репресованих.  
Учасники заходу переглянули відеолекцію про політичні репресії 1920-1930-х років кандидата історичних наук Олександра Іщука у Національному музеї історії України.


 Учасники зустрічі надали фото репресованих односельців із сімейного архіву для оносвлення експозиції шкільного музею.
 Екскурсія у шкільному музеї.

 Присутні ознайомились з виставкою літератури, присвяченої темі сталінських репресій в Україні.

Раніше в рамках Всеукраїнського проекту "Історія - без меж" старшокласники  Пришибської школи також переглянули та взяли участь у обговоренні відеолекції, присвяченої 80-й річниці масових політичних репресій 1937-1938 років.

Наступного дня керівник гуртка "Музейна справа" Оксана Івахненко презентувала матеріали шкільного музею про односельців, що зазнали політичних репресій в роки Великого терору.

Немає коментарів:

Дописати коментар