середу, 1 серпня 2018 р.

Розвиток кооперації на Тернопільщині-2


  Про успішні практики розвитку місцевих громад йшлося під час візиту делегації Полтавської області на Тернопільщину. 


     

Полтавці разом із представниками Хмельницької та Чернігівської областей вивчали досвід розвитку сільськогосподарських кооперативів в об’єднаних територіальних громадах Бережанського, Зборівського, Кременецького та Підволочиського районів.
   
 Валентина Іванівна Городянко, голова Пришибської ОТГ також відвідала Тернопіль і поділилась своїми враженнями.
  Перший день навчальної поїздки розпочався з візиту до цеху шокової заморозки ягід у с. Городищі. «Місце для цеху обирали так, щоб охопити 5-6 районів, де знаходяться кооперативи, від яких плануємо залучати ягоду. Наше головне завдання – надати логістику іншим кооперативним об’єднанням, допомогти зі збутом і продати ягоди в подальшому по вигідній ціні», – розповідає співзасновник та учасник кооперативу «Файні ґазди» Ігор Новосядлий.         
   Учасників навчальної поїздки цікавило, звідки взяли кошти на відкриття справи, з чого починали, чи продумана система збуту малини і т.д. Багато відповідей отримали від співзасновника СОК «Файна поляна» (Зборівська ОТГ) Василя Веги. http://www.ternopiltravel.te.ua/2018/07/30/%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B2i%D0%B4-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BFi%D0%BB%D1%8C%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%83-%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BDi-%D0%BA%D0%BE%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80/
 Кооператив розпочав діяльність із вирощування малини у селі Хоробрів у 2014 році. Зараз до нього також долучились жителі не лише навколишніх сіл, а й районів. Адже об’єднуючись легше отримати садивний матеріал, міндобрива та засоби захисту рослин по гуртових цінах і вигідно збувати вирощений урожай, – наголосив Василь Вега. – На даний час маємо (засаджено) понад 20 гектарів. У минулому році ми зібрали понад 50 тон малини, у цьому році плануємо подвоїти врожай. Саджанці привезли з-за кордону.
   Наймолодший голова об’єднаної територіальної громади – голова Зборівської ОТГ Руслан Максимів розповів гостям Полтавської, Хмельницької та Чернігівської областей історію створення громади та її структуру.
  Кооператив «Файна поляна» був створений ще до появи нашої ОТГ. На території громади створено ще один малиновий кооператив, однак зараз проводиться посадка саджанців та пошук нових площ для засадження. Головною метою діяльності даного кооперативу є не продаж, а переробка малини та виробництво джему, – заначив Руслан Максимів.
  Окремої уваги заслуговує СОК «Кринички» (с. Котів, Саранчуківська ОТГ). Все обладнання для кооперативу придбали за кошти Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” та мінімального власного фінансування.
  Робота над створенням кооперативу розпочалася у 2015 році, коли сільська рада виграла грант. Спочатку було важко, адже кожен мешканець села мав власну думку, куди потрібно спрямувати отримані кошти. За перший транш придбали лінію по переробці брикетів. Крім брикетної лінії, купили міні-трактор МТЗ-320, грунтофрезу та обприскувач. Дане обладнання надаємо в оренду довколишнім малиновим кооперативам. Для медових кооперативів ми купили прес-матрицю для виробництва вощини з воску. За кошти проекту відремонтували виробниче приміщення та за другий транш придбали кормоекструдер, який користується попитом серед мешканців громади.
  Продовження навчальної поїздки було ще більш насиченим. Гості відвідали с. Лосятин (Кременецький район). До речі, Лосятинська сільська рада не є ОТГ. Надія Зелевська, Лосятниський сільский голова, Світлана Кебалюк та Йосип Книжицький, які керують товариством «Екофрутс», отримали велику кількість запитань про те, як кооператив та товариство створювались, де шукали кошти на їх становлення.


 Кооперативна полунична ферма «Екофрутс» створена в 2011 році на базі СОК «Лосятинське молочне джерело». Ферма «з нуля» створювалась проектом «Розвиток полуничних кооперативів» за фінансуванням Danone EcosystemFund, Heifer ProjectInternational, Dantradeта у співпраці з МБФ «Добробут громад» та ГС «Інноваційне фермерство та кооперація». Також ферма отримала декілька допоміжних грантів від USAID та ПРООН.
 Нині полуницю вирощують по сучасній технології, яка передбачає використання фріго розсади найвищої категорії, мульчування плівкою для запобігання висихання ґрунту та появи бур’янів, а також використання системи крапельного зрошення (поливу), що значно зменшує обсяги використання поливної води. яка включає посадку розсади на гребні, накриту плівкою з крапельним поливом. Продукцію сертифікують для відправки за кордон, що передбачає аналіз ґрунтів.
  Після с. Лосятин учасники навчальної поїздки рушили до Скориківської ОТГ, де їх зустрів сільський голова Зеновій Потіха. Він ґрунтовно розповів про свою громаду та представив інформацію про два СОК «Зелена криниця» та «Медоносний сад», які діють на території громади.
  Так, основними напрямками СОК «Зелена криниця» є переробка зернових на борошно і крупи та переробка зернових культур, зерновідходів, відходів борошномельного та крупомельного виробництва в різні види кормів. Кількість учасників кооперативу – 121, а засновників – 7 чоловік. Сільською радою виділено 90 тис грн на закупівлю обладнання для шліфування круп. СОК «Медоносний сад» був створений у 2018 році. На даний час на території кооперативу розміщено 120 вуликів.
  В липні 2016 року 6 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «СОК «Ягідний край» с. Лосятин, СОК «Щедрий край» с. Старий Почаїв», СОК «Дари Ланів» с. Рудка Кременецького району, СОК «Зелена криниця» с. Кошляки Підволочиського району, СОК «Кринички» с. Котів Бережанського району та СОК «Старий млин» с. Ценів Козівського району), які були створені в рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» підписали декларативний Протокол про створення Кооперативного об’єднання «Асоціація сільськогосподарських кооперативів Тернопільщини».
  Досвід організації сільськогосподарських кооперативів Тернопільщини свідчить про те, що кооперативна модель господарювання – важливий крок у майбутнє українського селянства. Найголовніше – кооперативи повертають в регіон життя.
Використані матеріали із сайту http://www.ternopiltravel.te.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар