неділю, 13 січня 2019 р.

Свято з терпким присмаком


Напередодні новорічних та різдвяних свят у закладах культури громади традиційно відбувались веселі концерти та розважальні програми для дорослих і дітей. Як завжди було багатолюдно у Пришибському ЦКД у передноворічний вечір, святкова програма якого була стилізована під ""дискотеку 80-х".
Ідея хоч і не вражала оригінальністю, але мала претензії на ностальгію за молодими літами для тих, кому "за". І все б нічого - талановиті виконавці, знайомі до болю мелодії, цікавий сценарій, артистичні ведучі...
 От тільки присмак від видовища лишився зовсім не святковий. Бо українську мову на третьому десятку років незалежності можна було почути хіба що у фінальній новорічній пісні, яка явно не вписувалась у репертуар в стилі 80-х. Та ще у коментарях ведучих, хоч і не надто вишукано, лунала солов'їна. 
Навже у 80-х ми втратили були те, що нині з такими потугами намагаємось  відродити? А як щодо пісень Софії Ротару, Алли Кудлай, Тараса Петриненка? А популярне у свій час тріо Мареничів? Хіба не підспівувала вся країна ВІА "Смерічка", "Водограй", "Медобори"? Що вже казати про пізніші переклади українською багатьох пісень, що лунали на концерті виключно російською?
Звісно, ніхто в Україні, навіть в умовах надзвичайного стану, і не думав про офіційну заборону російської мови. Але ж і статусу державної мови українську ніхто не позбавляв.
Тож виникає питання: це вияв професійного недбальства і непрофесіоналізму чи брак патріотизму у організаторів концерту?
Адже на концерт прийшло чимало молодих людей, приходили цілими сім'ями з малими дітками, для яких цей репертуар нагадував хіба що про наше історичне минуле. Що залишив цей концерт на душі у них, окрім прикрого здивування та рожевих іллюзій щодо радянського минулого, у якому не було місця українській культурі?                 
І це в той час, як українські воїни ціною власних життів, здоров'я, спокою рідних оберігають наш мир, даючи можливість нам святкувати Новий Рік, Різдво, всі старі і нові свята, просто бути разом з близькими! Коли на Сході України російські найманці ведуть воєнні дії, прикриваючись тезою про "захист російськомовного населення". У цьому сенсі  такий концерт - наебияка послуга пропутінським пропагандистам.
Я не хочу, щоб нас і наших дітей прийшли захищати від моєї ж мови і культури усілякі зайди. І тому - не мовчатиму!

Оксана Івахненко, заступник голови координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при виконавчому комітеті Пришибської сільської ради, депутат Кременчуцької районної ради, голова депутатської фракції ВО "Свобода"

Немає коментарів:

Дописати коментар