неділю, 13 січня 2019 р.

Обласний огляд музеїв


У листопаді-грудні 2018 року проходив черговий обласний огляд музеїв при навчальних закладах. Історичний музей при Пришибській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів вперше став учасником цього заходу, адже огляди проводяться раз на три роки, а музей був зареєстрований 2015 року. Він є наймолодшим серед аналогічних музеїв Полтавщини. Проте звітувати було про що.


Історичний музей Пришибської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Пришибської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області відкрито 16 березня 2015 року. Створення музею ініціювали місцеві краєзнавці з нагоди відзначення 100-річчя навчального закладу. В основі експозиції – збережені експонати сільського музею, який припинив роботу в 1990-х роках.
З січня 2017 року музей очолює Івахненко Оксана Юріївна, учитель історії, учитель вищої категорії, старший учитель. При музеї створені гуртки «Музейна справа», «Юні екскурсоводи».
Пошуково-дослідницька робота музею спрямована на поглиблене вивчення наявних у музеї експонатів, а також поповнення музею новими експонатами.
Зібрані матеріали про життя та діяльність А.С. Литвина, колишнього учня місцевої школи, активного борця проти російської агресії в Україні.
Робота у Полтавському архіві СБУ із матеріалами справи В.В. Григоренка, учасника української революції 1917-1921 рр., а також зустріч із членами його сім’ї лягли в основу пошуково-дослідницького проекту «Наші односельці – борці за незалежність України», матеріали якого увійшли до 100 кращих робіт у міжнародному конкурсі «Історія громади: минуле заради майбутнього».
Отримана обґрунтована відповідь на звернення до фахівців Українського інституту національної пам’яті щодо надання роз’яснення про об’єкти топоніміки, які підлягають обов’язковому перейменуванню.
Опрацьовані копії документів щодо участі військової авіації у воєнних 1941-1943 років в районі сіл громади.
Зібрані матеріали про маловідомі сторінки історії краю у роки сталінських репресій, складений список репресованих жителів сіл громади. Розроблені анкети для односельців-учасників ліквідації наслідків  аварії на ЧАЕС, учасників бойових дій у зоні АТО, проведені опитування та опрацьовані результати.
Проведені зустрічі із учасником Другої світової війни К.І. Прокопенком (травень, 2016),засновником Кременчуцького музею історії авіації та космонавтики А.М.Бишенком (червень, 2016), учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (квітень, 2017), з активістами Кобелячківського народного музею ім. У.С. Олефір (травень, 2017), з учасниками бойових дій в зоні проведення АТО та членами їх сімей, з рідними героя Небесної Сотні Євгена Случака (березень, 2018), з колишнім в’язнем нацистських таборів Н.В. Рак (квітень, 2018), з ветераном УПА Томашевською М.В. (серпень, 2018).
Ведеться листування, спілкування у соцмережах з колишніми односельцями, їх  рідними, з пошуковцями України та сусідніх країн.
Розробленї туристично-екскурсійні маршрути «Давні кургани Пришибського краю», «Козацькими шляхами Пришибської громади».
Фондова робота музею спрямована на поповнення фондів музею оригінальними предметами та матеріалами, а також їх облік. Серед нових експонатів:
Краєзнавчо-побутові (цимбали, вишитий домашній текстиль; дерев’яний посуд, богослужбова книга, зброя часів визвольних змагань 1917-1921 рр.);
Фото, аудіо та відеоматеріали різних років (фото учасника української революції В.В. Григоренка, фото матеріалів його справи з архіву СБУ, фото і  аудіо та відеоматеріали спогадів Рак Н.В., в’язня нацистських таборів, фото й документи односельців-учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, фото і особисті речі учасників бойових дій у зоні проведення АТО, фото й особисті речі Литвина А.С. – колишнього учня школи, українського дисидента в Росії);
Друкована продукція, серед якої: Книга Пам’яті односельців-жертв Голодомору, Книга Пам’яті репресованих односельців, Книга пам’яті учасників Другої світової війни (ілюстрована фотографіями).
Експозиційна робота музею спрямована на виконання вимог «Методичних рекомендацій щодо засад діяльності музеїв історичного профілю дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів».
Змінені назви розділів музею, що відображають періоди 1917-1990 рр., включені до експозиції нові експонати, що відображають участь односельців у визвольних змаганнях українського народу, боротьбі за волю України від козацьких часів до наших днів. Оновлені етикетки з анотаціями у експозиції.
Створена нова експозиція, присвячена участі односельців в Революції Гідності, війні на Сході України та підтримці цієї боротьби колишнім односельцем – представником української діаспори в Росії А.С. Литвином.
Обладнаний етнографічний розділ «Світлиця».
Екскурсійно-просвітницька робота музею насичена та різноманітна за формами й змістом: систематично проводяться музейні уроки з курсів історії України,  історії Полтавщини; оглядові та тематичні екскурсії, тематичні виховні заходи – квести, зустрічі, флешмоби, відеоуроки,
Активісти музею проводять інформаційно просвітницькі акції в громаді з використанням матеріалів шкільного музею – «Музей на колесах», «Незабудьки пам’яті», «Маки пам’яті», «Барикада Гідності», тощо
             Підготовлені тематичні презентації з використанням краєзнавчих матеріалів до виступів перед громадою «Герої не вмирають» (лютий, 2016), «День пам’яті і примирення: традиції і новації» (травень, 2016), «Пам’яті жертв політичних репресій» (травень, 2016), «Наш край в роки війни» (серпень, 2016), «Трудівники ланів і ферм» (листопад, 2016), «Чорнобиль – чорний біль» (квітень, 2017), «Герої поміж нас» (травень, 2017), «Наші односельці у Другій світовій війні» (травень, 2017), «Туристичні принади Пришибської громади. Досліджуємо, плануємо, діємо» (жовтень, 2018), «Історія Пришибської громади» (листопад, 2018)
Організовані загальношкільні урочисті лінійки з нагоди знаменних дат (День Героїв, День Добровольця, День пам’яті Небесної Сотні, День Гідності та Свободи, День пам’яті жертв політичних репресій, День звільнення в’язнів нацистських концтаборів, День пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС)
Музей активно співпрацює з Кобелячківським народним музеєм імені У.С. Олефір, Кременчуцьким музеєм історії авіації і космонавтики. Активісти музею – учасники розробки кластеру зеленого туризму Кременчуцького району «П’ять перлин Дніпра» у Пришибській громаді. Виготовлений банер з туристично-екскурсійним маршрутом «Козацькими місцями Пришибської громади».
Матеріали музею широко використовують і пропагують в громаді, районі, області вихованці рою «Сагайдачний» під час участі в грі «Сокіл» («Джура»).
Волонтерська та благодійна діяльність. Активісти музею надають волонтерську допомогу одиноким людям похилого віку. Вони – активні учасники Всеукраїнської благодійної акції «Серце до серця», Міжнародної акції «Щедрий вівторок»,
Робота музею регулярно висвітлюється в засобах масової інформації, зокрема, на шпальтах районної газети «Перемога», на сайті школи (https://prushubzos.blogspot.com/) та на блозі «Життя Пришибської громади» (https://pryshybviddil.blogspot.com/), ОКІА "Новини Полтавщини" (https://np.pl.ua/), у соціальних мережах, на сторінці «Пришибська ЗОШ І-ІІІ ступенів Пришибської сільської ради» (https://www.facebook.com/groups/482133678852128/)  .

Немає коментарів:

Дописати коментар